Frågor och Svar Stiftelsen Oktogonen

Förändring av Vinstandelssystemet Oktogonen, september 2020

Varför skedde förändringen som innebar att inga nya avsättningar kommer ske till Stiftelsen Oktogonen?

I enlighet med Europeiska bankmyndighetens, EBA, regelverk är bankens vinstdelningssystem Oktogonen från och med 2020 klassificerat som rörlig ersättning.

I syfte att förenkla och anpassa administrationen till både EBA:s regler och olika nationella regelverk så infördes nationella utbetalningsmodeller.

Vad händer med mina avsättningar jag redan har i Oktogonen?

Du har kvar dina andelar i stiftelsen och de avsättningar som gjorts kvarstår. Utbetalning av andelarna görs enligt gällande regelverk.

Jag har påbörjat utbetalning och har en lagd utbetalningsplan för mina andelar i Stiftelsen Oktogonen. Påverkas min plan på något sätt med anledning av förändringen, eller kan jag ändra den?

Enligt gällande regelverk är du bunden vid ditt utbetalningsval och din lagda plan ligger fast.

Förvaltning

Vem ansvarar för förvaltningen av medlen i Stiftelsen Oktogonen?

Styrelsen för Stiftelsen Oktogonen är ansvarig för förvaltning och administration av Stiftelsens medel.

Styrelseledamöterna utses av de fackliga klubbarna i Handelsbanken Sverige; Norge och Finland.

Hur kommer mina andelar i Stiftelsen Oktogonen förvaltas?

Medlen i Stiftelsen Oktogonen förvaltas i enlighet med Stiftelseurkund och stadgar.
Utdrag ur Stiftelseurkunden:

”De till stiftelsen av banken överlämnade medlen skall placeras i aktier i Svenska Handelsbanken eller eventuellt, till mindre del, i förlagsbevis utgivna av banken. Stiftelsens avkastning skall däremot kunna placeras i andra börsnoterade värdepapper eller likartade tillgångar.”

Vilka intäkter har Stiftelsen Oktogonen?

Stiftelsen Oktogonen har historiskt haft två intäkter, utdelningar på aktieinnehav samt eventuell avsättning från banken. Stiftelsen Oktogonens intäkter består numer av utdelningar på aktieinnehav.

 

Kommer intäkter från utdelning räcka för att klara utbetalningar?

Flera faktorer, exempelvis storlek på aktieutdelningarna, antalet andelar som ska betalas ut samt aktiekursens utveckling, påverkar stiftelsens likviditet. Vid behov kommer Stiftelsen Oktogonen sälja innehav för att täcka utbetalningarna.

Vad innebär det att Stiftelsen Oktogonens ägarandel i Handelsbanken nu understiger 10%?

Det finns en skatteregel som är tillämplig då ägandet överskrider 10 % av rösterna i ett bolag. Denna regel har under flera år varit gynnsam för Stiftelsen Oktogonen.

När aktieinnehavet gick ner under 10% av ägandet uppdaterades anskaffningsvärdet på kvarvarande innehav till ett anskaffningsvärde som fastställdes vid tidpunkten för försäljningen.

Konsekvensen av ett lägre ägande (under 10%) är att aktieutdelning samt värdetillväxt då blir skattepliktigt. Effekten blir att det är den eventuellt framtida värdetillväxten samt aktieutdelning som kommer beskattas.

Hur kan detta komma att påverka andelsvärdet?

Indirekt påverkar det andelsvärdet, eftersom Stiftelsen Oktogonen får högre framtida skattekostnader.

Det andelsvärde som redovisas till dig är dock alltid nettovärdet. Du kan med andra ord på samma sätt som nu räkna på det andelsvärdet när du beräknar ditt totalvärde av dina andelar.

 

Hur stor är den skatten?

Stiftelsen Oktogonen upprättar varje år årsredovisning och deklaration, eventuell beskattningsbar vinst som stiftelsen redovisar beskattas med bolagsskatt som f n är 20,6 %.

Jag har många år kvar tills jag kan begära utbetalning från Oktogonen, kommer det finnas pengar kvar till mig?

Stiftelsen Oktogonen är uppbyggd på att du tillsammans med alla övriga andelsägare äger stiftelsens nettoförmögenhet, proportionerligt utifrån hur många andelar du har. Man kan likna det med ett vanligt fondsparande.

Det som påverkar värdet på dina andelar är den framtida värdeutvecklingen av Stiftelsen Oktogonens tillgångar.

Hur kommer min möjlighet till framtida avkastning på mina andelar i Stiftelsen Oktogonen påverkas?

Värdeutvecklingen för Stiftelsen Oktogonen har varit mycket god sett till när stiftelsen bildades. Anledningen till den goda utvecklingen är till stor del kopplad till aktiekursutvecklingen på Handelsbanksaktien. Detta kommer också vara avgörande för den framtida värdeutvecklingen av dina andelar.

Utbetalning

Vid vilken ålder utbetalas Oktogonen?

Lägsta uttagsålder är 55 år.

När och hur kan jag göra mitt val?

Tidigast det år du fyller 54 år kan du skapa och signera din utbetalningsplan via webbtjänsten
https://handelsbanken.pri.se/
 
På webbtjänsten kan du registrera din utbetalningsplan fram till och med den 30 november året före första utbetalning.
 
Om du inte är ansluten till webbtjänsten kommer du i oktober det år du fyller 54 år att få en svarsblankett per post. Om du använder blanketten för ditt val måste du tänka på att den ska vara PRI Pensions- och stiftelsetjänst AB tillhanda senast den 30 november för att gälla. Om du inte gör ditt val före den 30 november skjuts utbetalningsvalet fram ett år och du får en ny svarsblankett i oktober året därpå.
 
Observera att för norska andelsägare, som har uppnått lägsta utbetalningsålder, gäller en särskild rutin där andelsägare som önskar skjuta fram utbetalningsvalet till nästkommande år:

Du avtaler å utsette uttak av dine andeler ett år. Du vil bli bedt om å ta et nytt valg neste år. For å ikke bli beskattet før tidspunktet for utbetaling må det gjøres en avtale om dette. Avtalen gjøres ved å sende en mail til lonn@handelsbanken.no innen den 30 november med teksten «Jeg ønsker å utsette uttaket av mine andeler i Oktogonen og gjøre et nytt valg neste år.»

Meddelande till personalavdelningen måste ske varje år som andelsägaren önskar skjuta fram utbetalningsvalet. Mer information om regler för norska andelsägare finns på webbtjänstens Översiktssida för Oktogonen.

Varför har sista dag för att registrera en ny utbetalningsplan ändrats?

Svarsdatumet ändras, från den 31 december till den 30 november, för att ge stiftelsen bättre stöd i likviditetsplaneringen. Då en allt större andel av Stiftelsen Oktogonens andelsägare har möjlighet att ta ut sina andelar samtidigt som nya medel inte tillförs blir det allt viktigare för stiftelsen att planera uttagen för att på bästa sätt ta tillvara andelsägarnas intressen.

Kan jag få utbetalning före 55 års ålder?

Ja, om du får hel varaktig sjukersättning utan tidsbegränsning beviljad av Försäkringskassan kan du få utbetalning tidigare. Då finns ingen lägsta ålder.
 
När andelsägare avlider får företrädare för dödsboet välja hur kvarvarande andelar ska utbetalas. Se nedan under rubriken DÖDSFALL.

När sker utbetalningen?

Utbetalning görs årligen den sista bankdagen i mars.

På vilket värde beräknas utbetalningen?

Det är värdet per andel den 31 december året före utbetalningen som gäller.

Vilka utbetalningsval kan jag göra?

Du kan välja mellan 1–20 års utbetalning eller skjuta upp valet till nästa år. Valfri procentuell andel av ditt totala disponibla innehav kan väljas för respektive utbetalningsår. Du kan ha år i din utbetalningsplan då du tar ut noll procent – enda kravet är att du måste ta ut minst en (1) procent första året.
 
Observera att för norska andelsägare, som har uppnått lägsta utbetalningsålder, gäller en särskild rutin där andelsägare som önskar skjuta fram utbetalningsvalet till nästkommande år:

Du avtaler å utsette uttak av dine andeler ett år. Du vil bli bedt om å ta et nytt valg neste år. For å ikke bli beskattet før tidspunktet for utbetaling må det gjøres en avtale om dette. Avtalen gjøres ved å sende en mail til lonn@handelsbanken.no innen den 30 november med teksten «Jeg ønsker å utsette uttaket av mine andeler i Oktogonen og gjøre et nytt valg neste år.»

Meddelande till personalavdelningen måste ske varje år som andelsägaren önskar skjuta fram utbetalningsvalet. Mer information om regler för norska andelsägare finns på webbtjänstens Översiktssida för Oktogonen.

Vad händer om jag skjuter upp valet?

Du får en ny möjlighet att skapa en utbetalningsplan nästa år.
 
Observera att för norska andelsägare, som har uppnått lägsta utbetalningsålder, gäller en särskild rutin där andelsägare som önskar skjuta fram utbetalningsvalet till nästkommande år alltid måste meddela detta till Handelsbankens personalavdelning i Norge. Se ovan.

Kan jag skjuta fram mitt val?

Ja, du kan skjuta upp valet hur länge du vill.

Får man ändra sitt val?

Du får endast ändra din plan fram till och med den 30 november under det kalenderår du skapat planen. Från och med 1 december det kalenderår du har signerat din utbetalningsplan via webbtjänsten eller skickat in din svarsblankett är planen bindande och kan inte ändras.
 
När andelsägare avlider kan utbetalningsplanen ändras.

Kan jag få utbetalningen till konto i annan bank?

Bankkonto är ett krav för att utbetalning ska kunna ske.

För utbetalning till andelsägare i den svenska delen av Oktogonen sker utbetalningen som huvudregel till ett konto i SEK i svensk bank.

För utbetalning till andelsägare i finska delen av Oktogonen sker utbetalning som huvudregel till ett konto i EUR i finsk bank.

För utbetalning till andelsägare i norska delen av Oktogonen sker utbetalning som huvudregel till ett konto i NOK i norsk bank.

Kan jag ändra kontonummer för utbetalning?

Ja, det går bra men kom ihåg att du som andelsägare måste vara kontohavare på kontot.

Är du ansluten till webbtjänsten ändrar du själv kontonummer under "Mina uppgifter".

Är du inte ansluten till webbtjänsten kan du kontakta PRI för att begära en blankett för kontoändring vilken skickas till din folkbokföringsadress.

Anmälan/ändring av kontonummer måste göras via webbtjänsten alternativt skickas till PRI Pensions- och stiftelsetjänst senast den 28 februari för att utbetalningen den sista bankdagen i mars ska gå till det nya kontot.

Skatt

Hur beskattas utbetalningen? (Sverige)

Utbetalning från Oktogonen ses, för svenska andelsägare, som lön och beskattas som inkomst av tjänst men ger inte rätt till skattereduktion för arbetsinkomst (jobbskatteavdrag). Utbetalningen läggs på toppen av övriga tjänsteinkomster.

Vid utbetalning dras 30 procent preliminärskatt. Du kan begära högre preliminärskatteavdrag via webbtjänsten alternativt i samband med att du skickar in din svarsblankett om utbetalning från Oktogonen. Om du vill ändra skatteavdrag måste detta registreras i webbtjänsten alternativt ha inkommit till PRI senast den 28 februari aktuellt utbetalningsår.

För skatteregler för andelsägare i annat land än Sverige var vänlig kontakta Handelsbankens lokala personalavdelning i respektive land för mer information.

Kan jag ändra begärt preliminärskatteavdrag efter att jag skickat in svarsblanketten? (Sverige)

Ja, det går bra att ändra begärt preliminärskatteavdrag så länge skatteavdraget uppgår till minst 30 %.

Du kan begära högre preliminärskatteavdrag via webbtjänsten under ”Mina uppgifter” alternativt via e-post till oktogonen@pri.se eller via brev till Stiftelsen Oktogonen, c/o PRI Pensions- och stiftelsetjänst AB, Box 7504, 103 92 Stockholm.

Ändring av önskat skatteavdrag måste registreras i webbtjänsten alternativt ha inkommit till PRI senast den 28 februari aktuellt utbetalningsår.

Kan jag minska skatten genom ”Ackumulerad inkomst”? (Sverige)

Ackumulerad inkomst kallas sådan inkomst som ska deklareras i sin helhet ett år men som du tjänat in under två eller flera år. För sådan inkomst finns en möjlighet till lindring av den statliga inkomstskatten genom en särskild skatteberäkning (se Skatteverket.se, sök Ackumulerad inkomst).
 
Du kan ansöka om ackumulerad inkomst hos Skatteverket när du deklarerar utbetalningen. Ett intyg, med uppgift om aktuell utbetalning och antal tilldelade andelar per tilldelningsår ska bifogas ansökan. Kontakta PRI Pensions- och stiftelsetjänst via e-post oktogonen@pri.se för att beställa intyget.
 
Exempel på text i deklarationens övriga upplysningar: ”Jag yrkar att lagen om ackumulerad inkomst tillämpas på min utbetalning om xxx kronor från Stiftelsen Oktogonen. Intyg avseende utbetalning och tilldelningsår bifogas”.

Hur gör jag om jag flyttar utomlands?

Kontakta Skatteverket och begär ett beslut om Särskild Inkomstskatt, skatt för utomlands bosatta (SINK). På beslutet måste det framgå att utbetalare är Stiftelsen Oktogonen, organisationsnummer 802005-2083. 
 
Beslutet ska skickas till Stiftelsen Oktogonen, c/o PRI Pensions- och stiftelsetjänst, Box 7504, 103 92 Stockholm före den 28 februari utbetalningsåret.
 
Observera att SINK-beslutet måste förnyas varje år hos Skatteverket och varje år sändas in till PRI inför eventuell utbetalning.

Övriga frågor, andelar

När jag har gjort min utbetalningsplan, vad händer med de andelar som ännu inte är utbetalda?

Andelarna fortsätter att värdeförändras tills de blir utbetalade. Du kan när som helst logga in på webbtjänsten handelsbanken.pri.se och se aktuellt värde baserat på den senaste månadens kurs.
 
Den senaste fastställda kursen/värde per andel publiceras också varje månad i Oktogonens Databas i Notes, som nås via Oktogonens samlingssida i Jag som anställd, samt på startsidan på Stiftelsen Oktogonens hemsida handelsbanken.se/oktogonen.

Kan andelarna i Oktogonen pantsättas, belånas eller överlåtas?

Nej, andelarna kan varken pantsättas, belånas eller överlåtas.

Tilldelning

Observera att dessa tilldelningsregler gäller från verksamhetsåret 2002 till och med verksamhetsåret 2019. För regler före 2002 kontakta Handelsbankens Centrala Personalavdelning CPC. För regler från och med verksamhetsåret 2020 se Oktogonens Samlingssida i Jag som anställd.

Hur mycket måste man ha jobbat för att ha fått tilldelning?

Man måste ha arbetat minst 25 procent av årets heltidsårsarbetstid för att få tilldelning. Det gällde oavsett anställningsform. Detta motsvarar till exempel tre månaders heltidsarbete eller sex månaders halvtidsarbete under ett kalenderår.

Fick timanställda tilldelning?

Ja, om de sammanlagda arbetade timmarna uppgår till minst 25 % av en heltids årsarbetstid under ett kalenderår.

Fick man tilldelning i Oktogonen under föräldraledighet?

Ja, under max 12 månader per barn. Annan tjänstledighet som är kortare än 90 dagar gav också tilldelning.

Fick jag tilldelning om jag var sjuk?

Ja, det första kalenderåret. Om du var fortsatt långtidssjukskriven (mer än 90 dagar) kalenderår två fick du endast tilldelning i förhållande till den tid du arbetat.

Har avsättning till Oktogonen skett alla år sedan 1973?

Sedan 1973 har det vid fem tillfällen inte skett någon avsättning.

1993 och 2009 (verksamhetsår 1992 respektive 2008) gjordes ingen avsättning till Oktogonen på grund av utebliven respektive sänkt utdelning till aktieägarna.

År 2017 (verksamhetsår 2016) gjordes inte heller någon avsättning eftersom bankens styrelse tagit ett särskilt beslut om det till följd av osäkerhet kring nya kapitaltäckningsregler.

Efter en samlad bedömning av bankens utveckling under verksamhetsåren 2018 respektive 2019 beslutade bankens styrelse att inte heller göra någon avsättning till Oktogonen åren 2019 och 2020.

Dödsfall

Vad händer om jag har andelar kvar när jag avlider?

Alla dina andelar tillfaller dödsboet.

 

Dödsboet ska skicka in dödsfallsintyg från Skatteverket till PRI. Värdeintyg upprättas då per dödsdagen och skickas till dödsboet. Dödsbo har följande tre alternativ för utbetalning av värdet för kvarvarande andelar från Oktogonen:

Sista svarsdatum är den 30 november för utbetalning sista bankdagen i mars nästföljande år.

- som ett engångsbelopp den sista bankdagen i mars året efter att valblanketten har inkommit till Oktogonen.

- jämnt fördelat på 2 årliga utbetalningar, den sista bankdagen i mars, från och med året efter att valblanketten inkommit till Oktogonen.

- jämnt fördelat på 3 årliga utbetalningar, den sista bankdagen i mars, från och med året efter att valblanketten inkommit till Oktogonen.

 

Observera att för svenska andelsägare gäller särskilda skatteregler för dödsbo fjärde

kalenderåret efter dödsfallsåret.

 

Utbetalningen sker den sista bankdagen i mars året efter det att dödsboet besvarat frågan om

utbetalningsönskemål. Utbetalningen görs till bankkonto i dödsboets namn. Observera att dödsboet därmed inte får stänga bankkontot innan full utbetalning skett.

Värde

Hur många andelar har jag i Oktogonen och hur mycket är de värda?

Genom att ansluta dig till Oktogonens webbtjänst på webbadressen https://handelsbanken.pri.se/ så kan du följa dina andelars värde när du vill. Inloggning sker med BankID. Om du inte ansluter dig till webbtjänsten kommer du att få en andelsbekräftelse per post i maj/juni varje år.

Aktuell kurs/värde per andel kan du som ej är webbansluten men anställd i Handelsbanken följa på Oktogonens databas som du når via Oktogonens samlingsida i Jag som anställd. Om du inte längre är anställd i Handelsbanken kan du följa kurs/värde per andel via Oktogonens egen webbplats handelsbanken.se/oktogonen.

Rådgivning vid utbetalning

Jag har behov av rådgivning – vart kan jag vända mig?

Stiftelsen Oktogonen eller Handelsbankens rådgivare kan normalt inte lämna några råd kring vilken utbetalningsplan du ska välja eller lämna specifik skatterådgivning. För placeringsrådgivning vänder du dig i första hand till ditt lokala bankkontor. Du kan också kontakta Handelsbanken Private Banking-avdelning, som guidar dig vidare beroende på dina frågeställningar/behov av hjälp. På bankens öppna webbplats handelsbanken.se/privatebanking hittar du ett kontaktformulär som du kan fylla i och skicka in.

Jag har funderingar på att flytta utomlands i samband med pensionering – vad är det som gäller?

Mycket information hittar du på skatteverkets hemsida. Du kan också vända dig till Handelsbanken i Luxemburg. De kan svara på dina frågor samt ge viktiga tips på vad som är viktigt att tänka på. På bankens öppna webbplats handelsbanken.se/privatebanking hittar du kontaktuppgifter.

Har jag några särskilda förmåner i samband med rådgivning/banktjänster?

Som anställd i banken omfattas du av ett antal förmåner. Läs på bankens intranät under Personal/Jag som anställd/Förmåner/Banktjänster.

Du hittar information om innehavet för SKP respektive Stiftelsen Oktogonen under avsnittet "Innehav" i menyn till vänster.
 
Handelsbanken, CPC (Group HR, Compensation & Benefits)